Welkom bij weer een nieuwe blog. Dit is de laatste blog uit de ‘Ik heb een DSLR camera, en nu?!’ reeks. In deze final blog ga ik je alles uitleggen over sluitertijd (in het Engels ook wel shutter speed genoemd). Dat is het laatste beetje informatie dat jij nodig hebt om voor eens en voor altijd van die verrekte automatische stand af te komen. Waar wachten we nog op? Let’s get this blog partay started.

 

Wat is sluitertijd?

Sluitertijd is één van de drie hoeken van de belichtingsdriehoek. De afgelopen weken heb ik de ISO-waarde en het diafragma ook toegelicht. Heb je die blogs gemist? Lees die dan eerst even terug. 🙂 

De sluitertijd is de tijd dat er licht op de sensor valt. Dit betekent dat de sluitertijd dus invloed heeft op de belichting van jouw foto (net zoals de ISO waarde en het diafragma).

Het woord zegt het eigenlijk al, de sluitertijd geeft aan hoe lang de sluiter van jouw camera openstaat voordat er een foto wordt genomen. Dus, vanaf het moment dat jij de ontspanknop indrukt tot het moment dat je de shutter hoort klikken (het typische fotogeluid).

Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op jouw camerasensor valt en dus hoe lichter jouw foto wordt. Andersom geldt dit ook: hoe korter de sluitertijd, hoe donkerder de foto.

 

Waar kun je sluitertijd aan herkennen?

De sluitertijd wordt weergegeven in breuken van een seconden. Het is per camera afhankelijk welke sluitertijd range er mogelijk is, maar meestal gaat dit van 1/4000 (van een seconde) tot maximaal 25 seconden.

Voor de duidelijkheid:

  • 1/4000 is dus een korte sluitertijd, want de sluiter staat dus maar 1/4000 van een seconde open
  • ”30 is dus een lange sluitertijd, want de sluiter staat hier maar liefst 30 seconden open

 

Wanneer gebruik je welke sluitertijd?

Buiten de invloed die sluitertijd heeft op de belichting van een foto, heeft sluitertijd nog een belangrijke functie. Sluitertijd geeft je namelijk de mogelijkheid om in een milimilimili fractie van een seconde een foto te maken. Dit betekent dat je de functie handig kunt inzetten bij bewegende objecten, zoals een hardloper of een snelle auto die voorbij komt. Doordat de sluiter maar zo kort open staat, is de camera in staat om snel bewegende objecten vast te leggen, zonder dat er onscherpte ontstaat. Op de foto hieronder zie je dat Vera helemaal scherp is, terwijl zij wel van het bankje afstapt en dus in beweging is. Door de korte sluitertijd is ze toch haarscherp.

Het werkt ook andersom, bij een lange sluitertijd kun je objecten ook juist een extra effect meegeven, zoals een waterval. Op de foto hieronder heeft de sluiter 25 seconden opengestaan, dit heeft een mooie vloeiende beweging in het water gecreëerd. Je camera dient bij het maken van zo’n foto wel op een statief (of andere vaste ondergrond) te staan, want het minste beetje beweging dat de camera dan heeft, zorgt voor een onscherpe foto.

Tot slot is het ook leuk om te experimenteren met sluitertijd, zoals ik dat bij onderstaande foto in Tokio heb gedaan. Hier heb ik ook gebruik gemaakt van een sluitertijd van 25 seconden. Dit heeft er voor gezorgd dat de lichten van de auto’s worden uitgetrokken over het wegdek.

Guideline

In de meeste gevallen zul je de camera gewoon vast hebben en geen statief bij je hebben. Een ‘regel’ die daarvoor geldt is dat je in dat geval de sluitertijd niet langer maakt dan 1/60 van een seconde. Tot 1/60 is de foto nog scherp, ga je lager (op bijvoorbeeld 1/40 van een seconde) dan kan een onbewuste beweging met je hand er al voor zorgen dat jouw foto minder scherp is.

MAAR, zie dit vooral als een guideline. Misschien ben jij wel een fotograaf met een hele vaste hand en kun je nog tot 1/40 scherpe foto’s maken vanuit de hand. Who knows.

Tot slot telt ook het brandpuntafstand mee in de scherpte van de foto. Fotografeer jij bijvoorbeeld met een zoomlens, dan heb je vaak ook een kortere sluitertijd nodig (want, jouw object staat dan verder weg en de lens is dan gevoeliger voor beweging).

 

Nu heb je alle informatie om zelf met sluitertijd (en de rest van de belichtingsdriehoek) aan de slag te gaan. Stuur mij vooral wat foto’s door die je hebt gemaakt! Ik vind het altijd leuk om te kijken en te helpen als je hierover nog vragen hebt.

Bedankt voor het meelezen en tot de volgende reeks. 🙂

 

Liefs,

Lenneke